Nejoblíbenější odrůdy jablek: Od Jonagoldu po Zlaté renety
- Golden Delicious - žluté sladké jablko
- Granny Smith - zelené kyselé jablko
- Gala - červenožluté šťavnaté ovoce
- Jonagold - křížení Jonathan a Golden Delicious
- Idared - červené zimní jablko
- Red Delicious - tmavě červené dezertní jablko
- Jonathan - červené aromatické jablko
- Šampion - česká odrůda s červeným zbarvením
- Rubín - červenožluté jablko české odrůdy
- James Grieve - žlutočervené podzimní jablko
Golden Delicious - žluté sladké jablko
Golden Delicious je opravdová hvězda mezi jablky, která si získala srdce lidí po celém světě. Představte si nádherně zlatavé jablko, které vzniklo jako malý zázrak přírody na farmě v Americe koncem 19. století. Pan Mullins tehdy netušil, jaký poklad na své farmě objevil.
Když vezmete do ruky Golden Delicious, hned vás zaujme jeho dokonalý tvar a příjemná velikost. Ze zelenkavého odstínu postupně dozrává do té nádherné zlatavé barvy, kterou všichni tak dobře známe. Dužina? Ta je prostě báječná - sladká, šťavnatá a voňavá, přesně taková, jakou máme u jablek rádi.
Tohle jablíčko je skutečný pracant - plodí spolehlivě a hodně. Sklízí se než přijdou první podzimní plískanice, většinou v září. A co je super? Vydrží v dobré kondici až do jara, když ho správně uskladníte v chladu a vlhku.
Stromeček Golden Delicious není žádný drobeček, ale ani obr - roste tak akorát do široka. I když zvládne opylit sám sebe, nejlíp se mu daří v dobré společnosti jiných odrůd. Je to trochu rozmazlený aristokrat - chce teplé, slunné místečko a kvalitní půdu, která dobře drží vláhu.
Jako každý z nás, i Golden Delicious má své slabiny - není zrovna nejodolnější vůči některým chorobám. Když je moc deštivo, může mít flekatou slupku, ale to nic nemění na tom, jak je uvnitř skvělý.
V kuchyni je to všeuměl. Skvěle chutná jen tak na svačinu, ale když ho přidáte do štrúdlu nebo upečete jablečný koláč, teprve poznáte jeho pravé kouzlo. Díky své sladkosti a pevné dužině se výborně hodí i na mošty a džemy.
Dneska už existuje několik vylepšených verzí původního Golden Delicious, každá má něco do sebe. Jeho geny kolují v žilách mnoha moderních odrůd - třeba takové Pink Lady nebo Jonagold by bez něj vůbec neexistovaly.
Granny Smith - zelené kyselé jablko
Zelená, šťavnatá a příjemně kyselá - to jsou jablka Granny Smith, která si získala srdce milovníků ovoce po celém světě. Věřili byste, že za tímhle oblíbeným jablkem stojí vlastně náhoda? Australská farmářka Maria Ann Smith, které všichni říkali prostě babička Smith, jednoho dne v roce 1868 objevila na svém pozemku u Sydney něco nečekaného - samovolně vyrostlý jabloňový stromek.
Odrůda | Barva | Chuť | Doba sklizně | Skladovatelnost |
---|---|---|---|---|
Golden Delicious | Žlutozelená | Sladká | Září-říjen | 5 měsíců |
Jonagold | Červenožlutá | Sladkokyselá | Září-říjen | 4 měsíce |
Idared | Červená | Kyselá | Říjen | 6 měsíců |
Granny Smith | Zelená | Kyselá | Říjen-listopad | 5 měsíců |
Gala | Červenožlutá | Sladká | Srpen-září | 3 měsíce |
Když vezmete do ruky typické Granny Smith, hned vás zaujme jeho výrazně zelená barva a pevná struktura. Každý kousek má svůj osobitý charakter - někdy najdete na slupce drobné světlé tečky, které vypadají jako malé hvězdičky. Když se zakousnete, překvapí vás křupavá, šťavnatá dužina s tou správnou dávkou kyselosti.
Tohle jablko je skutečný šampion ve skladovatelnosti - vydrží čerstvé až půl roku! Proto ho taky tolik milují naše babičky, které z něj pečou ty nejlepší štrúdly a koláče. Však to znáte - čím kyselejší jablko, tím lepší buchta.
V kuchyni je Granny Smith jako doma. Ať už ho nakrájíte do salátu, upečete v závinu nebo jen tak křupnete k svačině, nikdy vás nezklame. A co je na něm extra super? Je plné vitamínů a antioxidantů, a přitom obsahuje málo cukru - paráda pro všechny, kdo hlídají svou linii nebo cukr v krvi.
U nás v Česku to tyhle australské krásky nemají úplně jednoduché - jsou trochu jako zimomřivé princezny, kterým se nejlíp daří v teplejších končinách. Ale nebojte, v obchodech je najdete celý rok. A jestli je chcete pěstovat na zahradě? Chce to trochu trpělivosti a správnou péči, ale ta radost z vlastní úrody za to stojí.
Tahle zelená hvězda mezi jablky už víc než 150 let dokazuje, že i náhoda může přinést něco výjimečného. A upřímně, kdo by si dneska dokázal představit svět bez těchto křupavých, šťavnatých plodů?
Gala - červenožluté šťavnaté ovoce
Jablka Gala jsou skutečný poklad mezi odrůdami - však taky patří k nejoblíbenějším jablkům u nás. Však si vzpomeňte na jejich nádherné červenožluté zbarvení, které přímo láká k nakousnutí. Tahle novozélandská kráska si od roku 1934 prošlapala cestu do sadů a zahrad po celém světě, a není divu.
Když se do nich zakousnete, překvapí vás příjemně křupavá dužina, která doslova přetéká šťávou. Chuť? Ta je prostě božská - představte si jemnou sladkost medu v kombinaci s osvěžující kyselinkou. Není proto překvapení, že je zbožňují děti i dospělí. A co teprve když z nich upečete štrúdl nebo je přidáte do ranního müsli!
Sklízí se v září, kdy jsou stromy obsypané červenožlutými plody jako vánoční stromeček. Zajímavé je, že když je správně uskladníte, vydrží vám křupavé a šťavnaté až do února. To je docela výkon, co říkáte?

V kuchyni jsou tyhle jablíčka hotový poklad. Ať už je zapečete v koláči nebo nakrájíte do salátu, nikdy vás nezklamou. Drží si tvar i při pečení, takže se neproměníí v kaši - proto je cukrářky a hospodyňky tak milují.
Dneska už najdete v obchodech různé sourozence původní Galy - třeba Royal Galu nebo Galaxy. Každá má trochu jiný kabátek, ale to podstatné - tu báječnou chuť a šťavnatost - mají společné. Není divu, že čeští sadaři je pěstují čím dál víc - vždyť kdo by odolal tak dokonalému jablku?
Pro naše ovocnáře jsou Gala hotový poklad. Spolehlivě rodí, lidé je milují a na trhu jdou na dračku. Zkrátka jabloň, která si zaslouží zlatou medaili!
Jonagold - křížení Jonathan a Golden Delicious
Jonagold - to jsou ta nádherná velkoplodá jablka, která v sobě snoubí sladkost Golden Delicious a šťavnatou chuť Jonathanu. Však je taky v roce 1943 v New Yorku vyšlechtili právě z těchto dvou odrůd!
Když se do nich zakousnete, nemůžete si nevšimnout té krémově žluté dužniny. Je tak akorát sladkokyselá a šťavnatá, že se vám budou sbíhat sliny. A co teprve když z nich upečete štrúdl! Ta vůně se line po celém domě a těsto nasákne tou pravou jablečnou chutí.
Tyhle krasavce poznáte na první pohled - jsou pěkně buclaté, se žlutým základem a červeným ruměncem. V sadu to ale s nimi není úplně jednoduché. Potřebují společnost jiných jabloní, aby se jim dařilo plodit, a taky jim musíte věnovat trochu více péče. Ale ta námaha stojí za to!
Sklízí se někdy od půlky září, a když je dobře uskladníte, vydrží vám klidně až do jara. V našich sadech si získaly velkou oblibu, i když občas potřebují trochu přilepšit postřikem proti strupovitosti - no, kdo by nebyl občas marod, že?
Na trhu patří mezi stálice a není divu. Však je taky najdete skoro v každém supermarketu i na farmářských trzích. A když chcete udělat dojem, poskládejte z nich třeba vánoční dekoraci - vypadají prostě báječně!
Časem se objevily i jejich sourozenci jako Jonagored nebo Jonica, co mají ještě červenější kabátek. Ale pod slupkou? Tam najdete pořád tu samou výbornou chuť, pro kterou si Jonagold všichni tak oblíbili.
Idared - červené zimní jablko
Jablka Idared jsou skutečným pokladem českých zahrad a domácností. Vzpomínáte si na tu vůni babičkovského štrúdlu? Nejspíš byl právě z těchto nádherně červených jablek.
Když se projdete po sadu, hned je poznáte - zářivě červená jablíčka se žlutavým žíháním přímo volají po utrhnutí. Jejich šťavnatá dužina s tou správnou kyselostí vám připomene, proč jsou tak oblíbená. A co teprve když se do nich zakousnete! Ta kombinace sladkosti a osvěžující kyselosti je prostě neodolatelná.
Největší výhodou Idaredů je, že vydrží jako železní. Zatímco jiná jablka už dávno změkla, tyhle krásky si v dobré kondici počkají až do jara. Ve sklepě je můžete mít klidně do března, a když je správně uskladníte, vydrží dokonce až do května.
Pěstování? Žádná věda! Stačí jim slunné místečko na zahradě a trochu péče. Začátkem října nastává jejich velký den - to když dozrají do své plné krásy a chuti. Jsou docela odolná, zvládají i tužší zimu, jen je občas potřeba pohlídat, aby je netrápilo padlí.
V kuchyni jsou tyhle jablka prostě k nezaplacení. Ať už pečete štrúdl, děláte kompot nebo chystáte domácí mošt, Idared vás nezklame. Drží tvar, nepustí moc šťávy a přitom zůstává krásně šťavnatý. Není divu, že je každá hospodyňka má ráda.
A co je na nich skvělé? Seženete je prakticky kdykoliv a za rozumnou cenu. Není třeba čekat na sezónu - tyhle jablka jsou věrným společníkem po celý rok. Však je také najdete skoro v každém obchodě, často za příznivou cenu.
Red Delicious - tmavě červené dezertní jablko
Znáte ta krásně červená jablka s typickými hrbolky na spodní části? Red Delicious je skutečná jabloňová klasika, která už více než století zdobí ovocné mísy po celém světě.
Tenhle jabloňový poklad se vlastně objevil úplně náhodou - v roce 1880 na jedné farmě v Iowě. Původně mu říkali Hawkeye, ale kdo by odolal té nádherné červené barvě? A tak dostalo jméno, které známe dodnes.
Když se na Red Delicious podíváte zblízka, uvidíte dokonale lesklou tmavě červenou slupku, která někdy až přechází do takových těch nádherných purpurových odstínů. Pod ní se skrývá křupavá, světlá dužina se sladkou chutí - žádná kyselost, která by vám zkroutila pusu.
Co s takovým jablkem? Nejlíp chutná samotné, třeba jako svačinka nebo když si ho jen tak vychutnáváte večer u televize. Na štrúdl ho ale radši neberte - při pečení ztrácí svoji šťávu i chuť. Sklízí se koncem září a když ho dobře uskladníte, vydrží vám klidně až do jarních měsíců.
Stromy Red Delicious jsou docela odolné parťáky - zvládnou i tužší mrazy a celkem dobře si poradí i s běžnými nemocemi jabloní. Potřebují hlavně hodně sluníčka a půdu, ve které jim nebude stát voda.
V obchodech tahle jablka potkáte celý rok, i když u nás jsou většinou dovezená. Časem se z původního Red Delicious narodilo spoustu nových variant - třeba Early Red One nebo Red Chief, které mají ještě lepší vlastnosti než jejich rodič.

I když dneska frčí spíš novější odrůdy s různými chuťovými kombinacemi, Red Delicious zůstává takovým symbolem klasického jablka. Však si vzpomeňte - přesně takhle vypadá jablko v každé pohádkové knížce!
Jonathan - červené aromatické jablko
Jablka Jonathan - pravý klenot mezi českými odrůdami. Kdo by neznal tu nádhernou červenou barvu a nezaměnitelnou chuť, která nám připomíná babičkovskou zahradu? Tahle odrůda má za sebou fascinující cestu - v roce 1826 se jako malý zázrak objevila na farmě v New Yorku.
Představte si tu nádheru - lesklá tmavě červená jablka se zlatavými proužky, která přímo vybízejí k nakousnutí. Pod tou nablýskanou slupkou se ukrývá šťavnatá dužina s dokonalou kombinací sladkosti a jemné kyselosti. Však taky není divu, že se z Jonathanu dělají ty nejlepší záviny a štrúdly.
Kouzlo těchto jablek spočívá v jejich všestrannosti. Čerstvě utržená chutnají báječně, ale počkejte si na ně do listopadu - to teprve poznáte jejich pravou chuť! A co teprve domácí mošt nebo voňavý jablečný džem? To je prostě poezie.
Pro zahrádkáře je Jonathan jako věrný přítel - za trochu péče se odvděčí bohatou úrodou. Už tři roky po vysazení můžete očekávat první plody. Jasně, občas si postěžuje na strupovitost nebo padlí, ale který strom nemá své mouchy?
Česká odrůda Jonathan Bohemia posunula kvality původního Jonathanu ještě o level výš. Tmavší barva, lepší skladovatelnost - prostě povedený následovník slavného předka.
I po téměř 200 letech si Jonathan drží své výsostné postavení na našich zahradách a v sadech. Je to zkrátka klasika, která nikdy neomrzí, ať už do něj křupnete jen tak, nebo z něj upečete voňavý koláč.
Šampion - česká odrůda s červeným zbarvením
Mezi nejoblíbenější a nejvýznamnější odrůdy jablek v České republice bezesporu patří Šampion, který byl vyšlechtěn v 70. letech 20. století v Ústavu experimentální botaniky v Praze. Tato výjimečná odrůda vznikla křížením odrůd Golden Delicious a Reneta oranžová, přičemž si vzala to nejlepší z obou rodičovských odrůd. Jablka Šampion se vyznačují charakteristickým červeným zbarvením, které pokrývá většinu povrchu plodu, přičemž základní barva je žlutozelená. Plody jsou středně velké až velké, kulovitého až kuželovitého tvaru, s typickou jemnou a hladkou slupkou.
Dužnina této odrůdy je krémově žlutá, velmi šťavnatá a křehká, s vynikající harmonickou chutí, která kombinuje sladkost s jemnou kyselostí. Chuťové vlastnosti řadí Šampion mezi absolutní špičku mezi jablečnými odrůdami, což potvrzují i pravidelná hodnocení odborníků a spotřebitelů. Plody dozrávají obvykle v druhé polovině září a při správném skladování vydrží až do února následujícího roku.
Z pěstitelského hlediska je Šampion středně náročnou odrůdou. Stromy rostou bujně a vytváří rozložité koruny, které vyžadují pravidelný průklest. Odrůda je poměrně odolná vůči strupovitosti, ale může být náchylnější k padlí jabloňovému. Plodnost je pravidelná a vysoká, přičemž první plody se objevují již 2-3 roky po výsadbě. Pro dosažení optimální kvality plodů je důležité provádět probírku, která zajistí dostatečnou velikost jablek a jejich správné vybarvení.
Šampion se výborně uplatňuje jak pro přímou konzumaci, tak pro zpracování. Je vhodný na mošty, džemy i sušení. Díky své vynikající chuti a atraktivnímu vzhledu je velmi oblíbený u zákazníků a patří mezi nejprodávanější odrůdy na českém trhu. V profesionálních sadech zaujímá významné postavení a je jednou z hlavních pěstovaných odrůd.
Zajímavostí je, že existuje několik barevných mutací Šampiona, například Šampion Red, který se vyznačuje intenzivnějším červeným zbarvením. Tyto mutace vznikly přirozenou cestou a byly následně selektovány pro komerční pěstování. Přestože původní Šampion zůstává stále velmi populární, jeho červené mutace získávají na oblibě především díky atraktivnějšímu vzhledu.
V posledních letech se Šampion stal významným exportním artiklem českého ovocnářství a úspěšně se prosazuje i na zahraničních trzích. Jeho pěstování se rozšířilo do mnoha evropských zemí, kde si získal uznání pro své vynikající vlastnosti. Tato odrůda představuje významný úspěch českého šlechtitelství a dokládá vysokou úroveň našeho ovocnářského výzkumu.
Rubín - červenožluté jablko české odrůdy
Mezi nejoblíbenější odrůdy jablek v České republice bezpochyby patří Rubín, který byl vyšlechtěn v bývalém Československu v roce 1960 v Ústavu experimentální botaniky v Střížovicích. Tato výjimečná odrůda vznikla křížením odrůd Lord Lambourne a Golden Delicious, přičemž zdědila to nejlepší z obou rodičovských odrůd.
Charakteristickým znakem Rubínu je jeho atraktivní červenožluté zbarvení, kdy základní žlutá barva je překryta výrazným červeným líčkem, které může pokrývat až 75 % povrchu plodu. Slupka jablka je hladká, lesklá a středně tlustá. Velikost plodů je nadprůměrná, většinou se pohybuje mezi 170-220 gramy, což z něj činí ideální stolní odrůdu.
Dužnina Rubínu je krémově žlutá, velmi šťavnatá a křehká. Chuťově vyniká harmonickou kombinací cukrů a kyselin, přičemž převládá sladká chuť s jemnou aromatickou příchutí. Právě pro tyto vlastnosti je Rubín oblíbený jak pro přímou konzumaci, tak pro kuchyňské zpracování, zejména na moštování a pečení.

Z pěstitelského hlediska je Rubín středně náročná odrůda. Stromy rostou bujně a vytváří rozložité koruny. Plodnost nastupuje středně brzy, obvykle ve třetím až čtvrtém roce po výsadbě. Sklizeň probíhá v první polovině října, přičemž plody dobře drží na stromě a postupně dozrávají. Při správném skladování vydrží až do března následujícího roku.
V porovnání s jinými tradičními odrůdami má Rubín několik významných předností. Je poměrně odolný vůči strupovitosti a padlí, což oceňují zejména zahrádkáři preferující ekologické pěstování. Vyznačuje se pravidelnou a hojnou plodností, přičemž kvalita plodů zůstává stabilní i v méně příznivých letech.
Na českém trhu se Rubín řadí mezi prémiové odrůdy a jeho obliba stále roste. Vedle klasického Rubínu existuje také jeho červená mutace - Bohemia, která se vyznačuje ještě výraznějším červeným zbarvením. V současném sortimentu českých jablek zaujímá Rubín významné místo vedle dalších populárních odrůd jako jsou Golden Delicious, Idared či Jonagold.
Pro své výjimečné vlastnosti získal Rubín řadu ocenění na zahradnických výstavách a je právem považován za jeden z nejúspěšnějších výsledků českého ovocnářského šlechtění. Jeho pěstování se rozšířilo i do zahraničí, především do okolních středoevropských zemí, kde si získal uznání jak mezi pěstiteli, tak mezi spotřebiteli.
Jablka jsou jako lidé - každá odrůda má svou osobnost. Golden je sladké jako med, Jonagold šťavnatý jako letní déšť, Idared pevný jako skála a Granny Smith kyselé jako život sám.
Květoslav Hruška
James Grieve - žlutočervené podzimní jablko
Odrůda James Grieve patří mezi nejvýznamnější podzimní odrůdy jabloní, která vznikla jako náhodný semenáč v roce 1893 ve Skotsku. Její objevitel, James Grieve, po němž byla pojmenována, ji vypěstoval v edinburské školce. Tato odrůda se velmi rychle rozšířila po celé Evropě a dodnes patří mezi oblíbené odrůdy jak u pěstitelů, tak u spotřebitelů.
Plody James Grieve jsou středně velké až větší, kulovitého až kuželovitého tvaru. Slupka je hladká, lesklá, základní barvy žlutozelené, která se během dozrávání mění na žlutou. Charakteristickým znakem je červené žíhání a líčko na sluneční straně, které může pokrývat až polovinu povrchu plodu. Dužnina je světle krémová, středně pevná, velmi šťavnatá s výraznou, příjemně navinule sladkou chutí a jemnou vůní.
Sklizeň probíhá obvykle v první polovině září, přičemž konzumní zralost nastává prakticky ihned po sklizni. Plody lze skladovat přibližně do listopadu, v moderních skladech s řízenou atmosférou i déle. Významnou vlastností této odrůdy je, že plody postupně dozrávají, což umožňuje jejich postupnou sklizeň podle potřeby.
Strom roste středně bujně až bujně, vytváří vzpřímenou, později rozložitou korunu. Je to odrůda částečně samosprašná, ale pro lepší úrodu je vhodné zajistit vhodného opylovače. Mezi vhodné opylovače patří například odrůdy Cox Orange, Golden Delicious nebo Ontario. James Grieve je také samo výborným opylovačem pro jiné odrůdy.
Odolnost proti chorobám je průměrná. Strom je středně náchylný k strupovitosti a padlí jabloňovému. V vlhčích polohách může být více napadán moniliózou. Mrazuvzdornost je dobrá, což umožňuje pěstování i ve vyšších polohách. Plodnost je pravidelná a vysoká, začíná brzy po výsadbě.
Odrůda je vhodná jak pro přímou konzumaci, tak pro zpracování. Díky své šťavnatosti a výrazné chuti se výborně hodí na mošty a džusy. V kuchyni najde využití při přípravě různých dezertů, kompotů a džemů. Pro svou univerzálnost je oblíbená i v malopěstitelských výsadbách a zahrádkách.
James Grieve má také několik mutací, z nichž nejznámější je Red James Grieve s výraznějším červeným zbarvením. V současném ovocnářství si tato odrůda stále udržuje své místo, především díky své všestrannosti, dobré plodnosti a atraktivnímu vzhledu plodů. Pro zahrádkáře je cenná zejména díky postupnému dozrávání plodů a možnosti dlouhodobějšího skladování při zachování dobrých chuťových vlastností.
Publikováno: 12. 06. 2025
Kategorie: domov